Un nou studiu asupra interacțiunilor dintre dietă și medicație avertizează asupra eficienței scăzute al medicamentului tratament țintă alectinib atunci când este luat cu un mic dejun scăzut în grăsimi.
Un nou studiu în ediția din iunie 2023 a revistei JNCCN – Journal of the National Comprehensive Cancer Network (Jurnalul Rețelei Globale Naționale de Oncologie) a descoperit că atunci când alectinib – o moleculă mică, sigură și eficientă, inhibitoare de kinază (enzimă care adaugă o grupare fosfat unei proteine) folosită în tratarea anumitor tipuri de cancer pulmonar în stadiu avansat – era luată împreună cu un mic dejun complet, sau la prânz, rezulta într-o concentrație mult mai mare a medicamentului decât atunci când era luat cu un mic dejun cu conținut redus de grăsimi. Cercetătorii, cu sediul în Rotterdam, Olanda, au evaluat 20 de pacienți distribuiți aleator într-unul din trei grupuri experimentale și care au luat una dintre cele două doze zilnice de alectinib fie doar cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, fie cu un mic dejun continental, sau cu un prânz la alegere. Consumul de alectinib împreună cu iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi a dus la o expunere cu 14% mai mică decât cea a grupului cu micul dejun continental, și cu 20% mai mică decât cea a grupului care a luat medicamentul la prânz.
„Este o informație importantă pentru pacienți, din moment ce concentrațiile mai mari de alectinib din sânge pot rezulta în eficacitatea ridicată a medicamentului, o durată mai lungă a tratamentului, și prin urmare, șanse mai bune de supraviețuire”, a declarat cercetătorul Daan A.C. Lanser, Departamentul de Oncologie Medicală, Institutul Oncologic Erasmus, Centrul Medical al Universității Erasmus.
„Uneori auzim că pacienții sunt sfătuiți să ia cele două doze zilnice de alectinib la un interval strict de 12 ore, unii pacienți ajungând să îl ia cu o mică gustare dimineața sau seara. Credem că medicamentul luat cu o masă consistentă ce conține destule grăsimi este mult mai important pentru absorbție decât să aștepți 12 ore între doze.”
Diferențele relative din concentrațiile alectinibului în plasmă au fost măsurate la 12 ore după administrarea ultimei doze. De asemenea, cercetătorii au studiat numărul și severitatea reacțiilor adverse – și nu au găsit nicio diferență semnificativă între cele trei grupe, diferențele fiind mici per total.
„Acest studiu important pune în evidență rolul cheie al dietei asupra eficienței medicamentelor administrate pe cale orală împotriva cancerului„, a precizat Sandip Patel, profesor la Departamentul de Medicină la Universitatea din California San Diego și medic oncolog la Centrul Oncologic Moores la UC San Diego Health, care nu a fost implicat în această cercetare.
„Interacțiunile medicament-dietă sunt la fel de importante ca și interacțiunile medicament-medicament pentru tratamente orale ale cancerului.”
Dr. Patel, membru al Comisiei Ghidului NCCN de Practică Clinică în Oncologie (NCCN Guidelines®) pentru cancerul pulmonar non-microcelular, a continuat: „Alectinib este un inhibitor molecular mic folosit ca și tratament oral standard pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular cu rearanjament ALK (ALK sau kinaza limfomului anaplazic este o genă umană care codifică o proteină numită receptor tirozin kinază ALK). Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, care provoacă supraexprimarea proteinei ALK, ceea ce accelerează creşterea celulelor tumorale). Menținerea dozelor terapeutice pe termen lung este cheia activității acestui medicament. În acest studiu, efectul dozei de alectinib luate cu o mică gustare cu conținut scăzut de grăsimi a rezultat în mai mult de o treime din pacienți neavând concentrația necesară de alectinib în sânge, ceea ce scoate în evidență nevoia de educație și modificări ale dietei pentru pacienții care folosesc aceste medicamente pe termen lung.”
Pentru a citi studiul întreg, vizitează JNCCN.org. Accesul gratuit la „Influența alimentelor cu diferite concentrații de grăsimi asupra expunerii la alectinib: Un studiu aleatoriu de farmacocinetică încrucișată” este valabil până pe 10 septembrie 2023.
Despre JNCCN – Jurnalul Rețelei Globale Naționale de Oncologie:
Peste 25.000 de oncologi și alți specialiști în tratarea cancerului din Statele Unite citesc JNCCN – Jurnalul Rețelei Globale Naționale de Oncologie. Acest jurnal medical indexat și evaluat inter pares oferă cele mai recente informații despre inovație în medicina translațională, și studii științifice legate de cercetarea serviciilor de sănătate oncologice, inclusiv tratament de calitate și valoare, bioetică, eficiență comparativă și în costuri, politici publice, și cercetare intervențională asupra îngrijirii și supraviețuirii. JNCCN prezintă actualizări cu privire la Ghidul NCCN de Practică Clinică în Oncologie (NCCN Guidelines®), articole de revizie ce elaborează recomandările ghidului, cercetare în serviciile de sănătate, și rapoarte de caz ce scot în evidență cunoștințele moleculare în tratarea pacienților. JNCCN este publicat de către Harborside. Vizitează NCCN.org/jnccn/subscribe. Urmărește JNCCN pe Twitter @JNCCN.
Despre Rețeaua Comprehensivă Națională de Oncologie:
Rețeaua Comprehensivă Națională de Oncologie® (NCCN®) este o alianță non-profit de centre oncologice principale devotată îngrijirii pacienților, cercetării, și educației. NCCN este dedicate îmbunătățirii și facilitării tratamentului pentru cancer, de calitate, eficient, echitabil și accesibil pentru ca toți pacienții să poată duce o viață mai bună. Ghidul NCCN de Practică Clinică în Oncologie (NCCN Guidelines®) oferă recomandări transparente, bazate pe dovezi și pe un consensus al experților pentru servicii de tratare, prevenire și sprijin împotriva cancerului; acestea sunt standardul recunoscut pentru direcție și politică clinică în supravegherea cancerului și cele mai amănunțite și frecvent actualizate ghiduri de practică clinică valabile în orice domeniu al medicinei. Instrucțiunile NCCN pentru Pacienți® oferă informații de specialitate despre cancer pentru a informa și a da încredere pacienților și îngrijitorilor, prin sprijin din partea Fundației NCCN (NCCN Foundation®). NCCN de asemenea promovează educația continuă, inițiative globale, politică, și colaborări în cercetare și publicare în oncologie. Vizitează NCCN.org pentru mai multe informații.
Sursă articol: National Comprehensive Cancer Network