Molecule din legume pot ajuta la reducerea infecțiilor pulmonare

Sursă imagine: https://www.ddw-online.com/could-molecules-in-vegetables-protect-against-lung-infection-25407-202308/

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick au descoperit că moleculele din legume precum broccoli sau conopidă ajută la menținerea unei bariere sănătoase în plămân si la reducerea infecției.

AHRreceptor de hidrocarburi de tip aril – este o proteină gasită în locații din organism cu rol de barieră față de mediul extern precum intestinul si plămânul. Moleculele naturale din legumele crucifere – de exemplu, kale, conopidă, broccoli, sau varză – sunt liganzi dietetici pentru AHR, ceea ce înseamnă că, odată ingerate, acestea activează receptorul AHR stimulând expresia unui număr de gene. Unele din genele țintite opresc sistemul AHR, permițându-i să se auto-regleze.

Imagine a plămânului de șoarece ce arată celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge in roșu si nucleii celulelor în albastru. Spațiile de aer sunt zonele întunecate ale imaginii. Semnele azurii si galbene arată AHR si una din genele sale țintite (Cyp1a1) ca fiind exprimată in celule endoteliale pulmonare. Jack Major, Nature

Efectul AHR asupra celulelor sistemului imunitar este bine înțeles, dar această cercetare, publicată în revista Nature arată că AHR este, de asemenea, foarte activ în celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge din plămâni.

Bariera pulmonară dintre corp si aerul exterior este formată doar din două straturi, unul din celule endoteliale si unul din celule epiteliale, deoarece are nevoie să permită pătrunderea oxigenului. Dar bariera trebuie, de asemenea, să fie menținută intactă împotriva poluării sau virușilor si bacteriilor.

Cercetătorii au realizat o serie de experimente pe șoareci pentru a arăta cum influențează AHR barierele pulmonare. Când șoarecii au fost infectați cu virusul gripal, sângele a fost gasit in spațiile de aer din plămâni, deoarece se scursese de-a lungul barierei deteriorate. Cercetătorii au arătat apoi că activarea AHR a fost capabilă sa prevină spargerea barierei: când AHR a fost supra-activat aceștia au observat mai puțin sânge în spațiile pulmonare.

Aceștia au mai gasit că șoarecii cu activitate sporită a AHR nu au slăbit atât de mult când au fost infectați cu gripă, si au fost capabili să învingă mai bine o infecție bacterială pe lângă virusul original.

În momentul în care exprimarea AHR în celulele endoteliale ale șoarecilor infectați a fost blocată, mai multe celule din sânge și ale sistemului imunitar au fost văzute în spațiile cu aer, arătând o deteriorare mai pronunțată a barierei.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că infecția gripală determină o scădere a activității protective a AHR la nivelul plămânilor, dar numai la șoarecii hrăniți cu liganzi AHR în dieta lor înainte de boală. Aceste constatări leagă consumul de alimente de activitatea AHR și de rezultatul în cazul infecției virale: șoarecii infectați nu au mâncat la fel de multă hrană atunci când s-au îmbolnăvit, astfel că aportul lor de liganzi AHR a fost redus, iar sistemul AHR a fost mai puțin activ, ceea ce a dus la mai multe leziuni pulmonare.

În ciuda reducerii activității AHR determinate de infecție, a fost benefic pentru șoareci să aibă o dietă bogată în liganzi AHR: acești șoareci au avut o mai bună integritate a barierei și mai puține leziuni pulmonare în timpul infecției decât șoarecii cu o dietă de control. Aceste rezultate indică faptul că AHR are un efect protector asupra barierei pulmonare care este afectat de infecție, dar care poate fi îmbunătățit printr-o dietă adecvată.

Andreas Wack, șeful de grup al Laboratorului de Imunoreglare de la Crick, a declarat: „Până de curând, am analizat în principal protecția barierei prin prisma celulelor imunitare. Acum am arătat că AHR este important pentru menținerea unei bariere puternice în plămâni prin intermediul stratului de celule endoteliale, care este perturbat în timpul infecției.”

„Este posibil ca oamenii să fie mai puțin predispuși să mențină o dietă bună atunci când sunt bolnavi, deci nu absorb moleculele din legume care fac ca acest sistem să funcționeze. Este o idee bună să mâncați oricum multe legume crucifere, dar acest lucru arată că este și mai important să continuați să le consumați atunci când sunteți bolnavi!„.

Jack Major, fost doctorand în cadrul Laboratorului de imunoreglare, în prezent cercetător invitat la Crick și prim-autor, a declarat: „Ceea ce am identificat este o axă intestin-plămân – care leagă dieta de protecția împotriva infecțiilor pulmonare prin intermediul celulelor endoteliale.”

Am analizat gripa în această cercetare, dar alte cercetări au arătat că COVID-19 poate reduce, de asemenea, activitatea AHR în plămâni. Va fi interesant de investigat impactul altor virusuri respiratorii asupra AHR și, de asemenea, dacă diferite molecule din dieta noastră folosesc alte căi decât AHR pentru a afecta funcția pulmonară prin intermediul celulelor endoteliale.”

Cercetătorii cred că AHR poate fi importantă în celulele endoteliale din alte organe cu rol de barieră. O echipă de la MRC și de la Imperial College London a raportat de asemenea în revista Naturefactorii dietetici activează AHR în celulele endoteliale intestinale, prevenind reproducerea excesivă a celulelor și inflamația. Similar procesului din plămâni, autorii arată că AHR prezent în stratul endotelial în intestin este important în protecția împotriva infecțiilor intestinale. Acest lucru oferă o altă legătură între alimentație și starea endoteliului intestinal, un factor important care contribuie la sănătatea intestinului. Primul autor al acestui studiu, Ben Wiggins, s-a alăturat acum Laboratorului de imunoreglare de la Crick pentru a lucra cu Andreas Wack.

Sursă articol: https://www.crick.ac.uk/news/2023-08-16_research-finds-that-molecules-in-vegetables-can-help-to-ease-lung-infection