Londra – Iunie 2023
Descriere
Asociația Biomentorhub anunță organizarea celui de-al doilea eveniment de networking pentru tineri din diaspora.
Evenimentul este în special adresat antreprenorilor și cercetătorilor români în domeniile bioștiințe, biotehnologii, biomedicină, AI, tech, inginerie electrică și va fi găzduit la Bermondsey Bierkeller Pub în Londra, într-un cadru inedit de networking inspirat de formatul „Pint of Science”. La eveniment pot participa de asemenea studenți la licență precum și cercetători din industrie.
Informații generale eveniment
Dată și oră: 10.06.2023, ora 14.00
Locație: Bermondsey Bierkeller, 2-4 Tooley St, London, SE1 9QQ
Organizatori: Asociația Biomentorhub
Durată estimată: 3-4h
Program:
• Intro Biomentorhub
• Prezentare „Mitra Bio start-up, de la cercetare în cancer la îngrijirea pielii: construirea unui start-up din laborator”
— Dr. Cristiana Bănilă (PhD), co-fondator Mitra Bio, platformă de diagnosticare eficientă a pielii prin AI și genomică.
• Prezentare „De la doctorat la investiții în VC și experiența reîntoarcerii în România”
— Dr. Luminița-Gabriela Horga (PhD), VC Investor și R&D Associate at Impetum.
• Prezentare „Trecând din laborator în Metavers: un jurnal despre știință, antreprenoriat și…puțină nebunie”
— Drd. Teodora Popa, Programme Teaching Fellow, University College London.
• Prezentări flash (3 minute) ale temelor specifice de cercetare ale participanților la eveniment
Informații pentru participanți
Evenimentul de networking si prezentări va avea un caracter informal si are ca grup țintă antreprenorii și cercetătorii români (doctoranzi si postdoctoranzi) în domeniile bioștiințe, biotehnologii, biomedicină, AI, tech, inginerie electrică interesați de zona antreprenorială din Londra și împrejurimi, precum și din alte locații din Marea Britanie și Europa. La eveniment pot participa de asemenea studenți la licență precum și cercetători din industrie.
Participarea se va face în baza completării unui formular de înregistrare.
Participanții care lucreaza în cercetare au oportunitatea de a-și prezenta tema de cercetare în cadrul prezentărilor flash (3 minute). Pe baza abstractelor înscrise (în limba română sau engleză) vor fi selectate maximum 10 prezentări.
Participarea la acest eveniment este gratuită și se va face în baza unui bilet care va fi transmis după confirmarea primirii formularului de înregistrare. Acest bilet va trebui prezentat în format electronic la locația evenimentului.
Invitați
Dr Luminița-Gabriela Horga, PhD, are 31 de ani și lucrează la interfața dintre biotech, investiții și business. Luminița a studiat Biotehnologia la University of Manchester și apoi a urmat studii de doctorat în Biotehnologie la Manchester Institute of Biotechnology. Proiectul ei de doctorat s-a concentrat pe optimizarea producției de proteine terapeutice în bacterii, în laborator precum și în industrie în colaborare având compania Cobra Biologics din UK. În timpul PhD-ului a facut parte din echipa Campus Capital, primul fond de capital de investiții de risc (VC) european on-campus dupa modelul american unde a evaluat start-up-uri locale de tehnologie. Luminița a lucrat timp de un an si în industria farmaceutică în cercetare pe cancer în Viena la compania Boehringer Ingelheim, ca parte din programul ei de placement în timpul facultății. După doctorat, a facut parte din incubatorul international de business Entrepreneur First. Ulterior, s-a intors în tară ca VC Investor in echipa RocaX si R&D Associate la Impetum Group, prima organizație românească dedicată misiunii de a maximiza valoarea de business în orice etapă din viața unei companii, iar în prezent lucrează în consultanță la Roland Berger în București.
Teodora Popa lucrează în domeniul geneticii, în special genetica embrionilor umani și în aplicarea inteligenței artificiale în domeniul fertilizării în vitro (FIV). Ea și-a obținut licența și masterul în Genetică și Genomica Umană la University College London (UCL), și se află în prezent în ultimul an al doctoratului său în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor, de asemenea la UCL.
În cercetarea sa, Teodora este concentrată pe integrarea tehnologiei în FIV, lucrând la intersecția dintre știința de bază și medicina clinică cu scopul final de a îmbunătăți experiențele și rezultatele pacienților. Munca sa combină genetica cu tehnologii de ultimă oră precum inteligența artificială și metaversul.
Dincolo de cercetarea sa, Teodora susține și încurajează studenți și elevi din toate colțurile lumii în urmărirea carierelor în bio-antreprenoriat, lucrând activ pentru a contesta și a rupe stereotipurile. Pentru a inspira generația tânără, a înființat o organizație a cărei scop este să conecteze mințile dornice cu oamenii de știință distinși, antreprenori și lideri de gândire din diverse domenii.
Teodora servește ca Profesoară Asociată pentru programul de MSc Personalised Medicine and Novel Therapies la UCL. În acest rol, ea educă cu pasiune studenții despre știința viitorului și potențialul tehnologiei și datelor în revoluționarea asistenței medicale viitoare. Notabil este faptul că ea se numără printre primii care au ținut evenimente și cursuri în metavers, subliniind ferm pledoaria sa pentru digitalizarea sănătății.
Dr Cristiana Bănilă, PhD, are 29 de ani și este co-fondatoare și CSO în cadrul startup-ului Mitra Bio. Cristiana a studiat Biochimia la Universitatea din Oxford și a urmat un master în Inginerie Biomedicală la Princeton, în SUA. Ulterior, a terminat doctoratul la Queen Mary University of London pe dezvoltarea unui diagnostic molecular pentru cancerul de col uterin, care este în prezent în studii clinice pentru implementarea în NHS. În timpul doctoratului, a condus divizia din Londra a Science and Innovation Union, un ONG dedicat conectării academicienilor cu domeniul antreprenoriatului. În ultimul an de doctorat, Cristiana Bănilă a cofondat Mitra Bio, un startup orientat pe diagnosticarea eficientă și non-invazivă a pielii, în scopul recomandării de soluții personalizate prin sisteme de inteligență artificială și genomică.
Evenimente anterioare
Londra – Martie 2023
Descriere
Asociația Biomentorhub anunță organizarea unei serii de evenimente de networking pentru tineri cercetători în bioștiințe din diaspora. Primul eveniment, adresat cercetătorilor români în bioștiințe și biomedicină, se va desfășura în parteneriat cu Repatriot – Fundația Romanian Business Leaders și va fi găzduit la Centrul Cultural Român din Londra cu susținerea Rațiu Family Charitable Foundation.
Informații generale eveniment
Temă: Reintegrarea în mediul universitar și de cercetare din România: provocări și oportunități
Dată și oră: 24.03.2023, ora 18:00
Locație: Centrul Cultural Român din Londra (Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street,W1H 6EQ)
Organizatori: Asociația Biomentorhub și Repatriot-Fundația Romanian Business Leaders
Durată estimată: 3h
Program:
• Intro Biomentorhub și Repatriot – Fundația Romanian Business Leaders
• Prezentare științifică:
— Dr. Tudor Constantin Badea, Cercetător științific gr. II, Universitatea Transilvania din Brașov
• Prezentare British-Romanian Academic Institute of Neuroscience:
— Prof. univ. Dr. Roxana Carare, Professor of Clinical Neuroanatomy, University of Southampton
• Coffee break & networking
• Case study de bune practici la nivel instituțional în atragerea cercetătorilor din diaspora:
— Prof. univ. Dr. Mihai Dimian, Prorector, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
• Prezentare oportunități de finanțare pentru tineri cercetători în România
• Discussion panel:
— Dr. Octaviana Marincaș, Consilier principal, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
— Dr. Tudor Constantin Badea, Cercetător științific gr. II, Universitatea Transilvania din Brașov
— Dr. Michael-Bogdan Mărgineanu, Cercetător postdoctoral, The Francis Crick Institute, Londra și co-fondator Biomentorhub
Informații pentru participanți
Evenimentul de networking are ca grup țintă doctoranzi și postdoctoranzi români în domeniul bioștiințelor și biomedicinei, din Londra și împrejurimi, precum și din alte locații din Marea Britanie și Europa. La eveniment pot participa de asemenea studenți la licență precum și cercetători din industria biomedicală.
Participarea se va face în baza completării unui formular de înregistrare.
Participanții au oportunitatea de a-și prezenta tema de cercetare în cadrul prezentărilor flash (3 minute). Pe baza abstractelor înscrise (în limba română sau engleză) vor fi selectate maximum 10 proiecte spre prezentare. Opțional, un participant va fi selectat pentru a participa alături de invitați la discussion panel. Acesta va fi selectat pe baza răspunsurilor oferite în cadrul secțiunii 2 a formularului de înregistrare.
Participarea la acest eveniment este gratuită și se va face în baza unui bilet care va fi transmis după confirmarea primirii formularului de înregistrare. Acest bilet va trebui prezentat în format electronic la locația evenimentului.
Invitați
Tudor Constantin Badea, MD, PhD, este din anul 2021 cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare din cadrul Facultății de Medicină a Universității Transilvania din Brașov. În anul 2021, a câștigat în calitate de coordonator cu un scor maxim de 100 puncte un proiect național de cercetare exploratorie cu titlul „Development and Function of High Acuity Central Vision”. Aria sa de cercetare se concentrează pe neurobiologie, în mod specific domeniul dezvoltării și funcției sistemului vizual.
Dr. Badea are 11 ani de experiență (11+ ani) în calitate de conducător de grup la National Eye Institute, NIH, Bethesda Maryland, SUA.
Mihai Dimian, PhD, este în prezent profesor și prorector la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Are o experiență de zece ani ca profesor asociat la Universitatea Howard din Washington DC, SUA. A obținut titlul de doctor la Universitatea din Maryland din College Park, SUA și o bursă post-doctorală de la Institutul Max Planck, Germania. Interesele sale de cercetare se află la interfața dintre matematică, fizică și inginerie și include aplicații în tehnologiile de stocare a datelor, comunicații și inginerie biomedicală. Activitățile sale de cercetare și dezvoltare au fost finanțate de peste 40 de granturi acordate în diferite competiții naționale și internaționale (Programul Cadru UE, US National Science Foundations, US Army, RO National R&D Program etc.), fiind director/partener responsabil pentru 20 dintre acestea. Este beneficiarul Premiului Academiei Române și al altor premii de cercetare și predare din universitățile americane și românești.
Roxana Carare, MD, PhD, este profesor de Neuroanatomie Clinică și director al Școlii de Științe Clinice și Experimentale la Universitatea din Southampton, Marea Britanie. Cercetarea interdisciplinară pe care o conduce este relevantă pentru procesul de livrare a medicamentelor către creier și pentru cauzele și noile tratamente pentru boala Alzheimer, contribuind cu peste 120 de publicații peer reviewed în domeniu. Roxana este membră a comitetului de medicină experimentală vasculară din Marea Britanie și a comitetului consultativ al guvernului britanic pentru efectele poluării asupra creierului și a fost singurul membru european al comitetului de strategie american NIH pentru finanțarea demenței. Roxana este profesor invitat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie Târgu Mureș, România, unde a co-fondat Institutul Academic de Neuroștiință Britanic-Român (BRAIN).
Octaviana Marincaș, PhD, este doctor în Chimie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și are o experiență de peste 20 de ani în cercetare și mediul academic și peste 4 ani în administrația publică. A fost pionieră în cercetarea conservării-restaurare în România și a fondat Centrul de Cercetare CReART în 2004 la Universitatea de Arte George Enescu Iași. A participat în calitate de expert la proiecte care au conturat Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 – 2020 în România. În calitate de director general al Organismului Intermediar de Cercetare în perioada 2019-2020, a coordonat implementarea fondurilor structurale ale UE. În prezent este implicată în elaborarea, aplicarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, strategiilor și programelor în domeniul Cercetare Dezvoltare – Inovare.
Parteneri
Sponsori