Prof. Dr. Marius Mihășan

Dr. Mihășan este  licențiat în biochimie și are master în genetică moleculară la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România. De asemenea, este doctor în biologie pe rolul mai multor gene din megaplasmida catabolică pAO1 a Arthrobacter nicotinovorans în laboratorul prof. Dr. Roderich Brandsch, Albert-Ludwigs-University, Freiburg și prof. Dr. Vlad Artenie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

În cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Științe Biologice din Iași, a fost cercetător junior și cercetător cu drepturi depline în asociația  Darie Biochemistry & Proteomics din cadrul Universității Clarkson din New York, SUA. Din 2020 a devenit Profesor în Laboratorul de Biochimie și Biologie Moleculară al Facultății de Biologie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Subiectul principal al cercetării este biologia moleculară a megaplasmidei pAO1 legată de mecanismul de apărare al stresului oxidativ generat de nicotină, precum și de catabolismul zahărului. Dr. Mihășan se concentrează asupra evoluției moleculare a megaplasmidei pAO1 ca o modalitate de investigare a rolului său în răspândirea proprietăților catabolice printre bacteriile Gram-pozitive din sol, precum și o modalitate de identificare a originii megaplasmidei. În ultima vreme, în colaborare cu Dr. Lucian Hritcu, se ocupă cu evaluarea posibilelor aplicații medicale ale Paenarthrobacter nicotinovorans (fost Arthrobacter nicotinovorans). Deoarece Paenarthrobacter nicotinovorans ar putea fi utilizat pentru decontaminarea deșeurilor care conțin nicotină, explorează și aplicațiile biotehnologice ale acestei tulpini în colaborare cu Dr.Ștefan Marius.