Dr. Diana Mihaela Buzaș este profesor asociat la Universitatea din Tsukuba, Japonia, iar laboratorul pe care îl îndrumă își concentrează cercetarea pe descoperirea legilor universale ale eredității genetice și epigenetice.
Laboratotul folosește sisteme experimentale excelente pentru studiul eredității, plantele și în special un fenomen biologic foarte răspândit la plante în natură, care are puternice amprente cu caracterisitici epigenetice : vernalizarea. În acest proces, plantele folosesc temperaturile reci extinse din timpul iernii pentru a detecta sosirea primăverii, cel mai prielnic moment pentru trecerea la faza de reproducere. Vernalizarea se bazează pe memoria celulară extinsă, același mecanism bazat pe mofidicări ale cromatinei folosit într-o multitudine de organisme eucariote (de exemplu, pentru formarea organelor de-a lungul axei principale a embrionului la Drosophila, menținerea identității de celule stem la oameni etc).
Dr. Diana Buzaș a obținut diploma de Inginer Horticol la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București la Facultatea de Horticultură, iar doctoratul în biochimie și biologie celulară la University of Queensland, Brisbane, Australia. Formată ca și cercetător în laboratoare în trei continente la instituții de elită în Australia (CSIRO) și Japonia (Nara Institute of Science and Technology), a acceptat apoi poziția permanentă la una din universitățile publice în top 10 în Japonia, unde își dezvoltă laboratorul în prezent.