BioMed 2021

Competiția de eseuri științifice BioMed

ediția 2021

 

Rezultate BioMed 2021


Competiția de eseuri științifice BioMed s-a încheiat! Dorim să mulțumim celor două comisii de evaluare, sponsorilor care au făcut această competiție posibilă și nu în ultimul rând publicului pentru votul acurdat eseului preferat. Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților! Puteți cunoaște câștigătorii ediției 2021 accesând acest link.

 

Informații generale


Ediția 2021 a competiției BioMed are ca temă:

“Bioștiințele și medicina viitorului”

BioMed este o competiție de eseuri cu teme științifice pentru elevi și studenți, care are ca obiective stimularea creativității și cultivarea interesului în domeniile bioștiințelor (biologie moleculară, biochimie, biofizică, microbiologie), medicinei și ingineriei medicale . Participarea la această competiție presupune redactarea unui eseu (1 pagină format A4) în care să fie anticipată o posibilă evoluție a unor metode, tehnologii, instrumente sau materiale (ex: celule stem, bio-senzori, medicamente, dispozitive medicale, CRISPR, aplicații software, inteligență artificială, rezonanță magnetică nucleară, etc.) cu scopul dezvoltării unor noi aplicații pentru:

a) îmbunătățirea vieții umane (health tracking, well-being) și integrarea în conceptul de smart home/smart city (ex: un sistem de monitorizare a alergenilor din aer în urma unor fenomene meteorologice);

sau  

b) rezolvarea unei probleme cu impact asupra sănătății umane (ex: un biosenzor pentru detectarea precoce a unui accident vascular cerebral).

 

Cine se poate înscrie?


În competiția BioMed se pot înscrie elevi și studenți, atât ai instituțiilor partenere (listate mai jos), precum și elevi și studenți ai tuturor celorlalte instituții de învățământ pre-universitar și universitar din România. La categoria „pre-universitar” sunt eligibili doar elevii claselor IX-XII, iar la categoria „universitar” doar studenții din ciclurile licență și masterat.

 

 

Care sunt etapele competiției?


Competiția BioMed se desfășoară în trei etape: 

1. Înscrierea: 17 februarie – 14 martie 2021

Elevii și studenții se pot înscrie în competiția BioMed în perioada 17 februarie – 14 martie 2021. Orice elev sau student este considerat înscris în competiție dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele:

  • eseul este înregistrat pe platfoma oficială în perioada de înscriere (17 februarie – 14 martie 2021) 
  • eseul respectă indicațiile de tehnoredactare menționate în regulamentul de organizare și desfășurare (regulamentul poate fi găsit mai jos) 

Orice înregistrare primită dupa data de 14 martie 2021, ora 23:59, nu va fi luată în considerare. Fiecărui participant îi este permis să înregistreze un singur eseu, o singură dată.

Pentru a vă înscrie eseul în competiția BioMed:

 

2. Etapa instituțională: 15 martie – 28 martie 2021

În cadrul etapei instituționale, eseurile eligibile vor fi evaluate de juriul format din mentorii Biomentorhub pe baza unei grile de evaluare și va fi notat de la 0 la 100. Pentru fiecare instituție parteneră, primele două lucrări vor trece în faza finală a competiției, cu condiția ca acestea să obțină minimum 60 puncte în urma evaluării. În cazul participanților care nu aparțin unei instituții partenere, dintre toate eseurile trimise de aceștia, primele două lucrări cu un punctaj minim de 60 puncte, atât la categoria preuniversitar, cât și universitar, vor ajunge în faza finală, indiferent de apartenența instituțională.

Toate lucrările ajunse în finală vor fi publicate pe platforma BioMentorHub. Acestea vor concura, în mod automat, pentru a câștiga Premiul special de popularitate, obținut pe baza voturilor din partea publicului.

 

3. Etapa finală: 29 martie – 11 aprilie 2021

Etapa finală constă în evaluarea eseurilor de către o comisie formată din cercetători români cu recunoaștere internațională, împreună cu experți în domeniul comunicării științifice. Fiecare eseu va fi evaluat de patru membri din comisia de jurizare (doi cercetători și doi experți în comunicare) și notat de la 0 la 100 pe baza unei grile de evaluare. Punctajul final este reprezentat de media aritmetică a punctajelor oferite de fiecare membru al comisiei. 

În urma stabilirii clasamentului final, primele 6 articole (3 din categoria pre-universitar și 3 din categoria universitar) vor fi premiate. De asemenea, articolul care a obținut cele mai multe voturi din partea publicului, în perioada etapei finale, va fi premiat cu Premiul special de popularitate.

 

Cine face parte din comisiile de jurizare?


Membrii juriului etapei instituționale

Membrii juriului etapei finale

 

Care sunt premiile?


Cu sprijinul sponsorilor, Biomentorhub va premia autorii primelor 3 eseuri (pe baza evaluării din etapa finală) din ambele categorii (pre-universitar și universitar) astfel:

  • Premiul I – 1000 RON
  • Premiul II – 500 RON
  • Premiul III – 250 RON
  • Premiul special de popularitate

 

În plus, câștigătorii vor avea oportunitatea de a oferi un interviu partenerilor media ai competiției.

 

Regulamentul complet al competiției


Mai multe detalii despre eligibilitate, indicații de tehnoredactare, criteriile de evaluare puteți găsi în regulamentul oficial al competiției. Înainte de a vă înscrie la competiție, vă rugăm să citiți complet regulamentul oficial BioMed

 

Resurse


Pentru a vedea un model de eseu eligibil pentru competiția BioMed, ediția 2021, puteți consulta acest eseu exemplu pregătit de Tudor Suciu și Silvia Alda, din echipa Biomentorhub. Tema eseului model este doar un exemplu. Un eseu cu aceeași temă și același conținut, însă refrazat, nu poate fi inclus ca lucrare participantă.

 

Sponsori și parteneri oficiali


Această competiție nu ar fi posibilă fără sprijinul generos al sponsorilor noștri. Vă mulțumim pentru colaborare și pentru susținerea inițiativei noastre. Mediatizarea și promovarea acestui eveniment a fost posibilă datorită partenerilor noștri media. Vă mulțumim pentru implicare și pentru interesul arătat proiectelor cu impact educativ.